Climex

Nieuwsoverzicht

Op deze pagina vind u een overzicht van al ons nieuws.

25-11-2014 - Eneco boort warmteklant aan als gebruiker van Toon
Het Rotterdamse energiebedrijf Eneco heeft het thermostaat-display Toon technisch geschikt gemaakt voor klanten die zijn aangesloten op een warmtenet. Tot dusver konden deze energieverbruikers het scherm niet gebruiken, in tegenstelling tot 'gewone' energieklanten met een aansluiting op het gasnet. Daar komt nu verandering in; Eneco boort de warmteklant aan als Toon-doelgroep.
Lees verder
25-11-2014 - 'Energiebedrijven en burgers moeten samenwerken om transitie te versnellen'
Om de energietransitie van onderaf te kunnen realiseren, is samenwerking van lokale energie coöperaties (LEC's) met bestaande energiebedrijven, netwerkbedrijven en ontwikkelaars van zon - en windparken en met de overheid van groot belang. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wantrouwen, gebrek aan noodzaak en wil tot samenwerking vormen obstakels. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.
Lees verder
24-11-2014 - Tennet op zoek naar noordelijke startmotor
Tennet is op zoek naar een 'herstelvoorziening' in het noorden van Nederland (Friesland of Groningen). Het gaat om een soort startmotor voor het elektriciteitsnet die ingezet wordt om na een black out de boel weer aan te slingeren. Tennet vraagt tenminste twee productie-eenheden van elk minimaal 200 MW.
Lees verder
24-11-2014 - EPZ vraagt Raad van State: valt CO2-uitstoot bij kolenopslag onder ETS?
Elektriciteitsproducent EPZ is in een juridisch conflict verwikkeld met de Nederlandse Emissie Autoriteit (Nea) over de hoeveelheid CO2-uitstoot waarvoor EPZ moet betalen binnen het ETS. Volgens de Nea moet EPZ ook uitstootrechten kopen voor de CO2 die ontsnapt tijdens de opslag van steenkool naast de kolencentrale in Borssele; EPZ bestrijdt die visie. De twee partijen stonden donderdag tegenover elkaar voor de Raad van State; een uitspraak wordt over zes weken verwacht.
Lees verder
21-11-2014 - TNO adviseert alle ziekenhuizen om noodstroomvoorziening onder loep te nemen
Onderzoeksbureau TNO adviseert ziekenhuizen om hun noodstroomvoorziening aan inspectie te onderwerpen en indien nodig maatregelen ter verbetering te treffen. Ook pleit TNO voor een landelijk protocol voor het testen van noodstroomvoorzieningen.
Lees verder
21-11-2014 - Hoogspanningsnet is klaar voor windstroom uit de Noordoostpolder
Hoogspanningsnetbeheerder Tennet is zo goed als klaar met zijn deel van de werkzaamheden voor het windpark Noordoostpolder. De technische tests van de nieuwe verbindingen zijn afgerond, meldt Tennet deze donderdag, wat betekent dat de lichten op groen staan om de windturbines (waarvan de meeste nog gebouwd moeten worden) aan te sluiten op het landelijke hoogspanningsnet.
Lees verder
20-11-2014 - Mansveld wil bedrijven betrekken bij uitvoering nieuw wereldwijd klimaatakkoord
Nederland vindt dat het nieuwe wereldwijde klimaatakkoord, dat volgend jaar in Parijs tot stand moet komen, er voor moet zorgen dat bedrijven, lokale en regionale overheden en maatschappelijke organisaties directer bij de uitvoering ervan betrokken worden. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (PVDA, Infrastructuur en Milieu) deze woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Lees verder
20-11-2014 - CO2-prijs boven de EUR 7 per ton, na steun EU-commissie voor stabiliteitsreserve
De CO2-prijzen zijn dinsdag voor het eerst sinds maart van dit jaar tot boven de EUR 7 per ton gestegen, nadat een overleg binnen het Europese parlement over de stabiliteitsreserve positief uitpakte voor voorstanders daarvan. 
Lees verder
19-11-2014 - EU-commissaris Energie Unie pleit voor gezamenlijke gasinkoop, Kamp ziet dat anders
De Europese Unie zou, als grootste energieconsument ter wereld, manieren moeten onderzoeken om als groep gas in te kopen. Dat heeft de nieuwe Eurocommissaris voor de Energie Unie Maroš Šefčovič maandag in Brussel gezegd.
Lees verder
19-11-2014 - Enexis keert ten halve in klantbelang en kiest mobiele communicatie slimme meter
Enexis kiest in navolging van Stedin en Liander toch voor mobiele datacommunicatie voor het berichtenverkeer van de slimme meter. Enexis neigde eerder naar een keuze voor communicatie via het eigen elektriciteitsnetwerk. "In het klantbelang" wordt nu toch voor draadloze communicatie gekozen. De veranderde voorkeur heeft geen invloed op de uitrolplanning.
Lees verder
18-11-2014 - Kolenconvenant ondertekend, gewenste transparantie ontbreekt
Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, PVDA) heeft met de vijf kolenstokende energiebedrijven in Nederland een convenant gesloten over "maatschappelijk verantwoord ondernemen in de steenkoolketen". Zowel de minister als de bedrijven spreken van "een goede stap". Maar de transparantie die de Tweede Kamer de regering heeft opgedragen, ontbreekt in het stuk, na advies van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Lees verder
18-11-2014 - 'Veranderende energiesector stelt nieuwe eisen aan schaars personeel'
De veranderingen die de energiesector momenteel doormaakt, zoals bijvoorbeeld meer decentrale opwek en de opkomst van moderne technologie op de netten, zorgt ervoor dat er nieuwe en andere eisen worden gesteld aan monteurs en technici die bij de bedrijven werken. Dat maakt het werk in de sector op dit moment heel interessant. Tegelijkertijd is technisch geschoold personeel gespecialiseerd in gas en/of elektra is nog altijd heel moeilijk te vinden.  
Lees verder
14-11-2014 - Klesch heeft genoeg vertrouwen in directe lijn als oplossing en gunt Aldel doorstart
Na een consultatieronde hebben de bedrijven Klesch Metals, Groningen Seaports en ESD-Sic er voldoende vertrouwen in dat het mogelijk is om een directe stroomlijn aan te leggen tussen het bedrijventerrein Oosterhorn in Delfzijl en het Duitse hoogspanningsnet van Tennet. In ieder geval vijf bedrijven zijn bereid om in zo'n verbinding te investeren, en gaan nu benodigde vergunningen aanvragen. Het zicht op deze "permanente oplossing" draagt er mede aan bij dat Klesch Metals durft te kiezen voor een doorstart van diens vorig jaar failliet gegane aluminiumbedrijf Aldel.
Lees verder
14-11-2014 - RWE mikt op commerciële start Eemshaven in januari van 2015
RWE wil de kolencentrale in de Eemshaven (1.560 MW) vanaf januari 2015 commercieel laten draaien. Dat heeft CFO Bernhard Günther van het bedrijf uit Essen donderdag gezegd tijdens een telefonische persbijeenkomst naar aanleiding van de cijfers over de eerste negen maanden van het jaar. Eerder werd de commerciële start van de centrale uitgesteld, vanwege schade aan de stoomketel van eenheid A. 
Lees verder
13-11-2014 - IEA pleit voor belangrijke rol kernenergie in energiemix terwijl Europa afbouwt
Beleid voor kernenergie zal in de toekomst een essentieel onderdeel blijven voor nationale energiestrategieën, zelfs in landen die de technologie uitfaseren en moeten voorzien in alternatieven. Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn jaarlijkse rapport over de wereldwijde energievoorziening (Word Energy Outlook).
Lees verder
13-11-2014 -  PVDA wil dat Drenthe geen tweede Groningen wordt en dat Nam stopt met boren
De Nam moet stoppen met boren naar gas in Drenthe. Dat zei Herman Beerda, statenlid voor de PvdA in Drenthe, deze woensdag. Dinsdag was er een aardbeving in het Drentse gasveld Eleveld. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 2.0 op de schaal van Richter met een epicentrum nabij de plaats Amen.
 
Lees verder
12-11-2014 -  Extra leenruimte voor 'nul op de meter', mits bouwer energieprestatie garandeert
Wie in een energieneutrale woning investeert kan vanaf volgend jaar EUR 25.000 extra lenen binnen zijn hypotheek, in plaats van de huidige EUR 13.500 extra ruimte die daar nu voor bestaat. De nieuwe leennormen werden deze dinsdag door minister Stef Blok (VVD, Wonen & Rijksdienst) en minister Jeroen Dijsselbloem (PVDA, Financiën) naar de Tweede Kamer gestuurd.
Lees verder
12-11-2014 - GDF Suez werkt toe naar herstart kernreactoren Doel 3 en Tihange 2
GDF Suez werkt toe naar een herstart van de kernreactoren Doel 3 (1.006 MW) en Tihange 2 (1.008 MW) en wil voor 21 december een aanvraag hiervoor indienen bij het Fanc. Vervolgens moet de Belgische toezichthouder besluiten of de reactoren weer aangezet kunnen worden. Hoeveel tijd dat gaat kosten is nu nog niet duidelijk. 
Lees verder
11-11-2014 - Bouwen binnen 12 mijl gaat niet om een kilometertje minder, maar om de zee aan ruimte
De kostenbesparing die is gemoeid met de bouw van offshore windmolenparken binnen de twaalfmijlszone wordt niet zozeer behaald doordat parken een paar kilometer dichter voor de kust kunnen komen, maar vooral doordat er direct buiten de twaalfmijlszone te weinig ruimte is en het alternatief dus vele kilometers verder weg gelegen is. Dat komt mede door het ontwerp van het net op zee van Tennet. 
Lees verder
11-11-2014 - Nieuwe SDE+-regel moet vervangen om het vervangen van windmolens voorkomen
Voor vervanging van bestaande windturbines zal in de SDE+-regeling een categorie worden opgenomen met een daarop toegesneden basisbedrag, dat lager is dan voor volledig nieuwe windturbines. Dat schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) de Tweede Kamer. Die verlangde uitleg van de bewindsman over de vermeende praktijk in Flevoland om bestaande windmolens te vervangen voor identieke nieuwe, uitsluitend om een hoger subsidiebedrag op te strijken.
Lees verder
10-11-2014 - Remko Bos (ACM): 'klikplicht' Remit leidt tot tips waar we induiken
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt signalen op het gebied van handel met voorkennis en marktmanipulatie op de energiemarkt. Dat zei Remko Bos, directeur Energie bij de toezichthouder, deze donderdag op het grote congres over energiehandel Emart in Amsterdam. Het is een teken dat de transparantieregels Regulation on wholesale energy market integrity and transparency (Remit), die energiehandelsspelers een meldingsplicht geven als ze ´onraad ruiken´, vruchten afwerpen.
Lees verder
10-11-2014 - Slag neerwaarts in stroomprijs industrie, maar gat met Duitsland blijft gelijk
De inspanningen van de Nederlandse regering om grootverbruikers via onder andere een korting op de netwerktarieven verlichting te bieden in hun stroomkosten hebben nationaal gezien hun vruchten afgeworpen. Grote verbruikers zijn minder euro's per MWh stroomafname gaan betalen. Van 2013 op 2014 was de daling EUR 8 tot EUR 58 per MWh. Maar het gat met buurland Duitsland is niet gedicht. Want: bij de oosterburen zijn de stroomkosten net zo hard gedaald, waardoor het prijsgat nog altijd EUR 7 per MWh is.
Lees verder
07-11-2014 - GTS geeft meer terug dan EUR 400 mln door koude winter, pech gehad zegt ACM
De gastransporttarieven zoals die golden voor 2013 worden achteraf bijgesteld. Na een bezwaar van de gastransmissienetbeheerder GTS heeft de ACM beslist dat aanpassing nodig is. Er was in de oorspronkelijke vaststelling van de tarieven gerekend met de verkeerde bouwrente, en een uitbreidingsinvestering in Heiligerlee was onterecht gecorrigeerd. Op een ander belangrijk punt, over de verrekening van EUR 400 mln uit eerdere jaren, kreeg GTS geen gelijk.
Lees verder
07-11-2014 - Inzet van big data leidt tot nieuwe én betere energie business
Netbeheerder Alliander bouwde op basis van data een model dat voorspelt hoeveel huishoudens met zonnepanelen zijn te verwachten in Flevoland. Het is een voorbeeld van hoe energiebedrijven data kunnen inzetten om hun bedrijfsvoering te verbeteren. De veelheid aan gegevens die onder andere de steeds verder geautomatiseerde (stroom)netten opleveren, kan helpen bij de aanpak van energiediefstal tot het nemen van juiste investeringsbeslissingen, zo blijkt.
Lees verder
06-11-2014 - Schuldeisers van subcoal-fabriek Qlyte akkoord met 'betalingsregeling'
De schuldeisers van subcoal-fabriek Qlyte in Farsum, een bedrijf dat wegens financiële problemen via de rechtbank uitstel van betaling kreeg, zijn akkoord gegaan met een regeling waarbij zij een deel van hun geld terugkrijgen. Dat is goed nieuws voor Qlyte, vertelt de door de rechter aangestelde bewindvoerder Peter Bakker van Benk Advocaten deze woensdag in een reactie aan Energeia. "Mijn taak zit er bijna op en Qlyte kan dan als bedrijf gewoon door met de activiteiten."
Lees verder
06-11-2014 - Europa ziet brood in stroompunten voor koeltrucks: subsidie voor Nomadpower
Het Nederlandse bedrijf Nomadpower heeft EUR 1,4 mln subsidie gekregen van de Europese Unie voor de aanleg van stroomvoorzieningspunten voor koeltrucks langs de Europese wegen. De EU beschouwt het concept van het bedrijf als een groen alternatief voor dieselgeneratoren, die normaal gesproken worden gebruikt om ladingen te koelen.
Lees verder
05-11-2014 - Energy Valley breidt samenwerking met Energieagentschap Noordrijn-Westfalen uit
Stichting Energy Valley gaat zijn samenwerking met het Energieagentschap Noordrijn-Westfalen uitbreiden. Ze hebben daartoe deze dinsdag een intentieverklaring getekend. "In de komende drie jaar gaan we gezamenlijk projectaanvragen naar Europa sturen, met name op het gebied van LNG-infrastructuur en systeemintegratie van gas", aldus Energy Valley-woordvoerster Karen de Jong.
Lees verder
05-11-2014 - Tennet koopt 70% van primair reservevermogen vanaf nu via internationale veiling in
De geïntegreerde veiling om primair reservevermogen in te kopen door de gezamenlijke transmissienetbeheerders in Nederland, Duitsland en Zwitserland via het veilingplatform regelleistung.net is opgehoogd van 35 MW naar 70 MW. De verdubbeling die sinds deze week van kracht is bespaart volgens transmissienetbeheerder Tennet EUR 10 mln per jaar voor de Nederlandse markt.
Lees verder
04-11-2014 - Zeeuwse Staten akkoord met start verkoopproces Indaver door Delta
Provinciale Staten van Zeeland, voor 50% eigenaar van het multi-utilitybedrijf Delta, zijn akkoord met de start van het verkoopproces van afvaldochter Indaver. Vrijdag stemde op Groenlinks na de gehele Zeeuwse volksvertegenwoordiging in met een voorstel daartoe. De instemming ging gepaard met een oproep aan Delta om Provinciale Staten voldoende te informeren over de verkoop en de implicaties ervan.
Lees verder
04-11-2014 - Veenendaal redt lokaal energiebedrijf met borgstelling van miljoenen
De gemeente Veenendaal springt met een borgstelling van EUR 15,4 mln bij om het lokale bedrijf Duurzame Energie Veenendaal Oost (Devo) voor een faillissement te behoeden. De gemeenteraad heeft ingestemd met het plan dat het college opstelde wegens grote financiële problemen bij Devo. Groene ondernemer en operationeel directeur Jan Willem Zwang van Devo zegt in een reactie dat de borgstelling van de gemeente Devo voorlopig in "veiligheid brengt".
Lees verder
03-11-2014 - 'EU-voorzitterschap Nederland mooi moment voor uitwerking Noordzee-grid'
De ontwikkeling van een grensoverschrijdend elektriciteitsnet op de Noordzee is een van de sleutelprojecten waarmee de EU-doelstelling van 27% duurzame energie in 2030 mogelijk gemaakt kan worden. Dat zei Marie Donnelly, directeur voor hernieuwbare energie bij het Directoraat-Generaal Energie van de Europese Commissie, woensdag tijdens het congres Offshore Energy in de Amsterdamse Rai. Het voorzitterschap van Nederland in de eerste helft van 2016 is volgens haar een uitgelezen moment om een strategie voor een offshore grid uiteen te zetten.
Lees verder
03-11-2014 - Stroomverbruik onder de 100 TWh geen incident meer te noemen
Het door Tennet waargenomen stroomverbruik is in september opnieuw gedaald. Het jaartotaal kwam voor de vierde keer op rij onder de 100 TWh, een notering die niet meer voor incident kan doorgaan. Dat blijkt uit de maandgegevens van Tennet over het elektronenverkeer op zijn net voor de maand september plus de elf voorgaande maanden.
Lees verder
31-10-2014 - ACM: gascentrales in mottenballen maken spotprijs kwetsbaar voor vraagpiek
De 'wat als'-vraag is meestal geen geliefd onderwerp voor bedrijven en organisaties, maar bij de prijsvorming in de Nederlandse groothandelsmarkt voor energie stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hem elk jaar uit eigen beweging. In een simulatie bekijkt de waakhond wat een theoretische verhoging van de elektriciteitsvraag zou doen met de spotprijsvorming, dus de prijzen die rondkomen voor levering op de komende dag. De conclusie: kwetsbaarheid neemt toe. 
Lees verder
31-10-2014 - Vattenfall schrijft EUR 1,1 mrd af op Nuons handelstak en sluit extra banenverlies niet uit
Vattenfall heeft opnieuw flink moeten afboeken op het Nederlandse dochterbedrijf Nuon. Ditmaal bleek de goodwill die is betaald voor de handelsdivisie de grootste aderlating: in totaal moest SEK 10 mrd (EUR 1,1 mrd) worden afgeboekt op de handelsactiviteiten.  
Lees verder
30-10-2014 - Ballast Nedam snijdt verder in energie-activiteiten en verkoopt offshore

Bouwbedrijf Ballast Nedam heeft zijn offshore activiteiten te koop gezet. Na het al afstoten van groengas-activiteiten verdwijnt daarmee weer een energiegerelateerde bezigheid uit de portfolio.

Lees verder
30-10-2014 - Kabinet vraagt Brussel: neem effectiviteit Ner 300 onder de loep

De Ner 300 regeling, waarbij de opbrengsten van geveilde CO2-emissierechten zijn toegekend aan Europese CO2-reducerende projecten, moet eerst goed onder de loep worden genomen voor dat de opvolger wordt opgetuigd. Dat stelt het Nederlandse kabinet in een reactie aan de Europese Commissie, die lidstaten vroeg naar hun mening over het Europese emissiehandelssysteem EU ETS.

Lees verder
29-10-2014 - Robin Energie legt zich niet neer bij verbod 'afknijpen' energieklant via slimme meter

De optie om via de slimme meter energietoevoer aan afnemers te beperken, bijvoorbeeld als ze hun rekening niet betaald hebben, is zoals gepland uit het Besluit op afstand uitleesbare meterinrichtingen van Economische Zaken (EZ) geschrapt. De publicatie hierover is verschenen in de Staatscourant. De energieleverancier Robin Energie, die huishoudens met betalingsproblemen als klantgroep heeft, legt zich er niet bij neer. "We zoeken naar mogelijkheden om dit toch te doen", zegt directeur Ronald Ruskauff in een reactie aan Energeia deze dinsdag. "Als het zover komt durf ik een rechtszaak wel aan."

Lees verder
29-10-2014 - Zuid-Holland aan de slag met plan voor warmterotonde nu Leiding over Noord er ligt

De Leiding over Noord is klaar en daarmee is het hele stadsverwarmingsnet van Rotterdam aangesloten op restwarmte uit de haven. Nu dit Eneco-project is afgerond, zijn de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Den Haag, Delft, Westland en Rotterdam gestart met de voorbereiding voor een westelijk deel van de zogenoemde 'warmterotonde'. Ze hebben dat vastgelegd in een bestuurlijke opdracht, maakten ze deze dinsdag bekend.

Lees verder
28-10-2014 - Na VVD kraakt ook PVDA bijtellingsplannen elektrische auto's
De PVDA is er niet van overtuigd dat het plan van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën voor de bijtelling van leaseauto's "het meest ideale is''. Eerder uitte de andere regeringspartij, de VVD, al harde kritiek op het voorstel van Wiebes.
Lees verder
28-10-2014 - Kabinet bekijkt belangen olie- en gaswinning naast offshore wind na belangrijk advies
Bij het toewijzen van kavels aan offshore windparkontwikkelaars gaat het kabinet rekening houden met "belangen van derden". Specifiek wordt gedoeld op mijnbouwondernemingen die in hetzelfde gebied naar olie en gas willen boren. De relatief kleine wijziging volgt op het advies van de Raad van State over de regels omtrent windenergie op zee.
Lees verder
27-10-2014 - Einde van mothballing nog niet in zicht, maar capaciteitsoverschot blijft
In de periode 2012-2014 is in Nederland bijna 2,7 GW aan stroomproductievermogen 'geconserveerd', oftewel in de mottenballen gezet. Ook is sinds 2013 in totaal 2,9 GW definitief uit bedrijf genomen in de vorm van sloop of decommissioning. En voorlopig zet deze trend nog door voor conventionele centrales. Dat blijkt uit een rapport van hoogspanningsnetbeheerder Tennet over de leveringszekerheid in Nederland. 
Lees verder
27-10-2014 -  Totale Nederlandse gasvraag is afgedekt tot en met 2019, constateert GTS
Tot en met 2019 is genoeg gas gecontracteerd om aan de totale Nederlandse gasvraag te voldoen. Worden ook volumes meegerekend die nog niet vastgelegd zijn, maar waarvan shippers wel verwáchten dat ze gecontracteerd worden, dan is de gasvraag helemaal afgedekt tot en met 2022. Dat blijkt uit een rapport van gasnetbeheerder GTS naar de leverings- en voorzieningszekerheid van gas in de toekomst. 
Lees verder