Climex

Nieuwsoverzicht

Op deze pagina vind u een overzicht van al ons nieuws.

19-12-2014 - Overleg energiebedrijven en milieuclubs over bijstook in kolencentrales loopt stuk
Energiebedrijven Eon, Essent, Nuon en GDF Suez weigeren volgens een aantal milieu-organisaties afspraken uit het energieakkoord na te komen over het bijstoken van hout in kolencentrales. Maandenlange onderhandelingen tussen de partijen hierover hebben niet tot resultaat geleid. De milieupartijen willen nu dat de borgingscommissie een extra vergadering belegt en dreigen met juridische stappen.
Lees verder
19-12-2014 - Netbeheerders leggen voorstel neer om bommetje onder stadswarmte te ontmantelen
Consumenten die afwillen van stadsverwarming en liever een gasaansluiting hebben, zullen binnenkort geen gebruik meer kunnen maken van een hiaat in de regelgeving. Door dat hiaat moesten netbeheerders nog altijd voldoen aan hun aansluitplicht en consumenten aansluiten op gas als ze daarom vragen, ook al zijn ze stadswarmteklant. Bij de ACM ligt inmiddels een voorstel van de netbeheerders ter inzage om deze situatie te repareren.  
Lees verder
16-12-2014 - The New Motion slaat vleugels uit naar Engeland
Dienstverlener voor elektrische rijders The New Motion is een nieuwe internationale samenwerking aangegaan, deze keer met het Engelse bedrijf Charge Your Car. Daardoor kunnen Nederlandse e-rijders die klant zijn bij The New Motion hun auto laden bij zo'n 2.000 publieke laadpunten in Engeland, en Charge Your Car-klanten bij de publieke laadpunten uit het netwerk van The New Motion.
Lees verder
16-12-2014 - Aan- en uitzetten Nederlandse en Franse centrales moet aan 'afknijpen' voorafgaan
Overbelasting van het Belgische net in winterse tijden met zware onbalans moet eerst worden voorkomen door Nederlandse centrales af te schakelen en Franse centrales op te schakelen. Pas als dat niet voldoende is, mogen transmissienetbeheerders van de België omringende landen interconnectiecapaciteit 'afpakken' van de markt. Dat hebben de gezamenlijke toezichthouders van de CWE-regio (Centraal West-Europa) besloten na een marktconsultatie over een plan van transmissienetbeheerders om België bij te staan deze winter.
Lees verder
15-12-2014 - ECN: er is licht aan het eind van de tunnel voor gascentrales
De noodlijdende Nederlandse gascentrales, waarvan een groot deel momenteel niet of slechts mondjesmaat draait, kunnen binnen tien jaar weer een winstgevende asset zijn voor stroomproducenten. Dat voorspelt ECN in een rapport over de toename van variabele duurzame energie als wind- en zonne-energie. Ook andere technieken die flexibiliteit aan het elektriciteitssysteem kunnen toevoegen, zoals opslag en vraagsturing, zien een economisch rendabele toekomst tegemoet volgens ECN.
Lees verder
15-12-2014 - Delta wil windpark verkopen, Zeeuwse Staten weigeren hun fiat te geven
Delta wil zijn windmolens van het park bij de Kreekraksluis van de hand doen om zo EUR 50 mln op te strijken. Die som kan worden gebruikt voor het verlagen van de schuldenlast, is het idee. Provinciale Staten (PS) vinden dat ze overvallen zijn door het verkoopplan voor de 31 turbines die Delta bezit park, dat afgelopen jaar werd geopend na opschaling door turbine-vervanging.
Lees verder
12-12-2014 - Tennet doet ruimere greep in veilinggeldenpot om Dow-pijn te verlichten
Tennet zal in 2015 EUR 45 mln aan interconnectieveilinggelden inzetten om de transporttarieven naar beneden te brengen. Dat blijkt uit het ACM-besluit over de Tennet-tarieven voor 2015. Met het hogere bedrag mag Tennet compenseren voor de kosten die het maakt voor terugbetaling van 'Dow-gelden' en die dan niet via een tariefsverhoging hoeven te worden gedekt.
Lees verder
12-12-2014 - CFO Rooker: Greenchoice zegt benarde situatie vaarwel, fundament voor groei
De Rotterdamse groene energieleverancier Greenchoice deponeert deze donderdag de jaarrekening over 2011 bij de Kamer van Koophandel. Na een miljoenenverlies in 2010 schreef Greenchoice in 2011 weer positieve cijfers. Het resultaat steeg jaar op jaar met EUR 31,8 mln naar EUR 25,8 mln. "In de jaren na 2011 zullen de gerapporteerde resultaten nog beter zijn", zegt chief financial officer (CFO) van Greenchoice Ian Rooker in een telefonische toelichting aan Energeia. "We zijn uit de eerdere benarde situatie gekomen en zien verdere stijging in het resultaat", zegt Rooker. "Er ligt een fundament voor toekomstige groei."
Lees verder
11-12-2014 - Noord-Brabant schaalt publiek laadnetwerk op
De provincie Noord-Brabant krijgt er in het eerste kwartaal van 2015 155 openbare laadpalen bij. De plaatsing volgt uit een samenwerking van lokale overheden en netwerkbedrijf Enexis. Het bedrijf A. Hak Leidingbouw zal de palen, van de Belgische palenproducent Enovates, neerzetten.
Lees verder
11-12-2014 - Šefčovič: lidstaten moeten eigen taboes doorbreken voor integratie EU-stroommarkt
Om de eenwording van de interne Europese energiemarkt te voltooien moeten lidstaten "traditionele taboes" doorbreken die nationaal bestaan. Dat zei EU-commissaris voor een energie-unie Maros Šefčovič dinsdag na een bijeenkomst van de Europese Raad. Šefčovič vindt dat landen hun nationale belang soms ondergeschikt moeten maken aan het EU-belang, want het wil nog onvoldoende vlotten met de eenwording voor de elektriciteitsmarkt.
Lees verder
10-12-2014 - Groene ranglijst energieleveranciers wekt weer wrevel
Van de grote energiebedrijven is Eneco de meest duurzame stroomleverancier. Deze conclusie trekt een maandag gepubliceerd onderzoek van Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu, tot tevredenheid van het bedrijf. Maar de ranglijst is ook flink omstreden: Eon, Essent en Electrabel weigerden wederom mee te werken aan de ranking. Nuon deed dat (nog) wel, maar uit ook kritiek en hetzelfde geldt voor Delta. De initiatiefnemers willen de groene lijst blijven maken, ook als leveranciers mopperen en medewerking weigeren.
Lees verder
10-12-2014 - Motie Samsom tegen winning van schaliegas aangenomen
Het kabinet mag in deze regeerperiode niet beginnen met het winnen van schaliegas. Een motie daarover van PVDA-leider Diederik Samsom en Groenlinks-leider Bram van Ojik heeft dinsdagmiddag bij de stemmingen in de Tweede Kamer een meerderheid gekregen.
Lees verder
09-12-2014 - Kamp ziet geen alternatief voor verlegging Zuid-West 380 kV
Een noordelijke variant verspreid over twee rijen hoogspanningsmasten is geen optie voor de nieuwe Zuid-West 380 kV-lijn. Dat antwoordt minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) op Kamervragen over de keuze van landelijk netbeheerder Tennet om de voorgenomen route van deze hoogspanningsverbinding flink aan te passen. Ook al neemt de stroomvraag momenteel af en zijn er minder producerende centrales op dit netdeel, de Zuid-West 380 kV-lijn is nog steeds nodig uit oogpunt van leveringszekerheid, aldus de minister.
Lees verder
09-12-2014 - 'Consument wordt eindelijk speerpunt door nieuwe realiteit in energiemarkt'
Waar verdienen energiebedrijven van oudsher hun geld mee? Energie produceren en leveren aan afnemers. "Dat waren hun cash cows", zei senior partner en managing director Christophe Brognaux van de Boston Consulting Group donderdag op het retailcongres van de Europese energiebranchevereniging Eurelectric."Daarnaast was energiehandel de rijzende ster." Sales en retail waren volgens hem het ondergeschoven kindjes. Maar dat gaat volgens Brognaux helemaal veranderen.
Lees verder
08-12-2014 - 'Klant snapt geen jota van stijgende nota en kijkt onterecht boos naar leverancier' 5 december 2014 BRUSSEL (Energeia) - Energieklanten snappen vaak n
Energieklanten snappen vaak niet goed hoe hun energiefactuur in elkaar steekt, stelden tal van energieprofessionals donderdag vast op een groot congres over de retailmarkt, georganiseerd door de Europese branchevereniging van energiebedrijven Eurelectric. "70% van de klanten raakt in verwarring door de energierekening", stelde Europees manager Alistair McGirr van het Britse SSE. "80% vindt het de moeilijkste rekening die een huishouden binnenkrijgt." Energiebedrijven roepen de overheid op om consumenten goed te informeren over de opbouw van de energierekening.
 
Lees verder
08-12-2014 - Geen compensatie voor oude offshore windvergunningen
De bedrijven die in het bezit zijn van een oude offshore windvergunning krijgen geen financiële compensatie als gevolg van het intrekken van die vergunningen. Dat schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) in antwoord op kamervragen van D66.
Lees verder
05-12-2014 - PV-aanvragen SDE+ blijven binnenstromen, haalbaarheid projecten onzeker
Het aantal zonnestroomprojecten waarvoor dit jaar SDE+ is aangevraagd, is inmiddels gestegen tot 3.585, wat betekent dat er zelfs na overtekening van het budget nog bijna 300 nieuwe aanvragen voor zonnestroom zijn binnengekomen. Binnen de PV-sector bestaat echter de nodige twijfel of een flink deel van al deze PV-projecten wel gerealiseerd zal worden als zij subsidie zouden krijgen, omdat de overgrote meerderheid kleiner is dan 500 kWp, wat betekent dat voor de aanvraag geen haalbaarheidsstudie nodig is.
 
Lees verder
05-12-2014 - SODM ziet geen probleem in ondergrondse olieopslag
Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) ziet geen reden om plannen voor ondergrondse olieopslag bij Enschede tegen te houden. De toezichthoudende dienst heeft er vertrouwen in dat initiatiefnemer Akzo Nobel voldoende veiligheidsmaatregelen treft.
Lees verder
04-12-2014 - Nam kruipt richting productieplafond Groningen terwijl Kamp wikt over besluit
De gasproductie uit het Groningenveld zal bij een koude decembermaand het nieuwe productieplafond rap naderen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Nam over de gaswinning in Groningen. Een definitief winningsbesluit van minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) voor Groningen wordt medio deze maand verwacht. Daarbij wordt de druk vanuit onder meer de provincie Groningen, om het plafond nog verder te verlagen, opgevoerd.
Lees verder
04-12-2014 - Amsterdam en Aldi juridisch in de clinch over afdekken van gekoelde schappen
De gemeente Amsterdam is met supermarktketen Aldi in een rechtszaak verwikkeld over het energieverbruik in filialen van de budgetsuper in de hoofdstad. Amsterdam verplichtte de winkel om te investeren in "permanente afdekking van verticale koelmeubelen" omdat deze energiebesparende maatregel zich zou laten terugverdienen binnen vijf jaar. Aldi is het daarmee oneens en vecht het beleid van Amsterdam aan.
Lees verder
03-12-2014 - Tennet knijpt de markt als België de schaarstevlag hijst
Om België te helpen goed de winter door te komen, knijpt Tennet mogelijk de voor de markt beschikbare interconnectiecapaciteit met België en -minder voor de hand liggend- ook die met Duitsland. "Deze maatregel heeft alles met flexibiliteit te maken", aldus Tennet-woordvoerder Johanna Breuning.
Lees verder
03-12-2014 - Van der Hoeven: vergeet de stabiliteitsreserve, het ETS blieft een bodemprijs
De Europese Unie (EU) moet snel en radicaal een hervorming doorvoeren in zijn belangrijke klimaatinstrument, het ETS (Emission Trading Scheme). Een bodemprijs is als maatregel te verkiezen boven de introductie van de zogenoemde stabiliteitsreserve waar de Commissie en het Parlement op dit moment aan werken.
Lees verder
02-12-2014 - Entso-E bezorgd over mogelijke impact zonsverduistering
De volledige zonsverduistering die in maart 2015 plaatsvindt, zal "voor het eerst serieuze impact hebben op de veiligheid van de Europese stroomvoorziening". Dat stelt Entso-E, de organisatie van de Europese transmissienetbeheerders, in zijn Winter Outlook Report 2014/2015.
Lees verder
02-12-2014 - Eon gaat als eerste schaap over de dam en splitst zich op
De Duitse energiereus Eon splitst zich in tweeën. Onder de naam Eon gaat het bedrijf verder met de ontwikkeling van hernieuwbare energie, netwerkbeheer en klant-oplossingen. Onder de werktitel 'Nieuw Bedrijf' wordt een nieuw bedrijf opgetuigd dat zich richt op conventionele stroomproductie, energiehandel en exploratie & productie. Nieuw Bedrijf wordt in twee stappen naar de beurs gebracht. Op deze manier hoopt het energiebedrijf klaar te zijn voor de onbestendige toekomst. Ondertussen boekte Eon EUR 4,5 mrd af, vooral op zijn conventionele centralepark.
 
Lees verder
29-11-2014 - Faaij (EAE): beter energieonderzoek nodig voor juiste keuzes
Meer en gedegen onderzoek is nodig om juiste en gefundeerde keuzes te maken in de energietransitie die Nederland (en Europa) in de komende jaren doorvoert. Dat bepleitte wetenschappelijk directeur André Faaij van de Energy Academy Europe (EAE) deze vrijdagmiddag op een congres van de organisatie voor warmtekrachtkoppeling (WKK) Cogen Nederland in Driebergen-Zeist.
 
Lees verder
29-11-2014 - Greenchoice heeft zijn vurig gewenste raad van commissarissen
De Ondernemingskamer in Amsterdam heeft met ingang van 27 november een driekoppige raad van commissarissen (RVC) aangesteld bij energieleverancier Greenchoice. De RVC zal bestaan uit Maarten Das, Tiny Sanders en Pierre Vincent.
Lees verder
28-11-2014 - Platform voor energieopslag wil slagkracht in Europa en roadmap maken
Bedrijven die zich in Nederland bezighouden met energieopslag hebben het platform Energy Storage NL opgericht. Met deze organisatie willen de partijen, waaronder TU-Delft, DNV-GL, ECN, TNO, Enexis en Alliander een vuist kunnen maken binnen Europa en werken aan een roadmap energieopslag. 
 
Lees verder
28-11-2014 - Haags energiehandelshuis Brainchild naar APX, zoekt Duitse klantgroei
Het Haagse energiehandelshuis Brainchild Capital Investments (BCI) is deze week lid geworden van de Nederlandse spotbeurs voor elektriciteit APX. Volgens BCI-managing director Wouter Alblas is de stap tekenend voor de groei die zijn bedrijf doormaakt. "We hebben er de laatste tijd veel nieuwe klanten bijgekregen in onze portfolio", zegt Alblas deze donderdag in een reactie. De directeur ziet enerverende tijden in de energiehandel ontstaan.
 
Lees verder
27-11-2014 - Tennet maakt nu al kosten voor net op zee: mag dat verrekend in tarieven?
Tennet heeft zijn eerste concrete stappen gezet als netbeheerder op zee: de landelijke hoogspanningsnetbeheerder heeft de ingenieurs- en adviesbureaus Arcadis en Pondera Consult gecontracteerd voor het opstellen van de verschillende documenten die nodig zijn ter voorbereiding op de netaansluiting in het offshore windgebied Borssele. Grootverbruikersvereniging Vemw probeert ondertussen een discussie in de Tweede Kamer aan te slingeren: zolang Tennet nog niet formeel netbeheerder is op zee, mogen de kosten die Tennet tijdens deze voorbereidingen maakt dan wel worden doorberekend aan netgebruikers?
Lees verder
27-11-2014 - 'Warmte uit biomassa en bodem zijn alternatieven bij wegvallen van WKK'
Aardwarmte die uit de grond wordt gehaald en stoom opgewekt uit biomassa zijn het meest geschikt als energievormen die industriële bedrijven kunnen gebruiken als de warmtekrachtkoppeling-installaties (WKK) die nu nog voor warmtelevering zorgen dicht gaan. Dit stellen onderzoekers van CE Delft en DNV GL in een studie naar de rol van WKK in de toekomst, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken (EZ).Meer inzet van die duurzame technieken vraagt wel om subsidie, benadrukken de onderzoekers. 
 
Lees verder
26-11-2014 - Topell onderzoekt nieuwe afzetmarkt na uitblijven contracten met centrales
Topell Energy, ontwikkelaar van een torrefactieproces van houtige biomassa, gaat onderzoeken of getorreficeerde pellets ook kunnen worden ingezet in de markt van "decentrale warmtetoepassingen". "Daarmee hopen we een nieuwe, mogelijk zeer interessante markt aan te kunnen boren", aldus oprichter Maarten Herrebrugh.
Lees verder
26-11-2014 - Virtuele marktplaats voor duurzame investeringen voegt zonobligatie aan aanbod toe
De virtuele marktplaats voor beleggingen in duurzame projecten, duurzaaminvesteren.nl heeft naast windenergieprojecten, nu ook een zonproject aan zijn aanbod toegevoegd. Nederlandse particuliere beleggers kunnen zo geld verdienen aan zonne-energie die is opgewekt België, met de aanschaf van zonobligaties. Niet de opgewekte stroom, maar groencertificaten zorgen voor rendement.
Lees verder
25-11-2014 - Eneco boort warmteklant aan als gebruiker van Toon
Het Rotterdamse energiebedrijf Eneco heeft het thermostaat-display Toon technisch geschikt gemaakt voor klanten die zijn aangesloten op een warmtenet. Tot dusver konden deze energieverbruikers het scherm niet gebruiken, in tegenstelling tot 'gewone' energieklanten met een aansluiting op het gasnet. Daar komt nu verandering in; Eneco boort de warmteklant aan als Toon-doelgroep.
Lees verder
25-11-2014 - 'Energiebedrijven en burgers moeten samenwerken om transitie te versnellen'
Om de energietransitie van onderaf te kunnen realiseren, is samenwerking van lokale energie coöperaties (LEC's) met bestaande energiebedrijven, netwerkbedrijven en ontwikkelaars van zon - en windparken en met de overheid van groot belang. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wantrouwen, gebrek aan noodzaak en wil tot samenwerking vormen obstakels. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.
Lees verder
24-11-2014 - Tennet op zoek naar noordelijke startmotor
Tennet is op zoek naar een 'herstelvoorziening' in het noorden van Nederland (Friesland of Groningen). Het gaat om een soort startmotor voor het elektriciteitsnet die ingezet wordt om na een black out de boel weer aan te slingeren. Tennet vraagt tenminste twee productie-eenheden van elk minimaal 200 MW.
Lees verder
24-11-2014 - EPZ vraagt Raad van State: valt CO2-uitstoot bij kolenopslag onder ETS?
Elektriciteitsproducent EPZ is in een juridisch conflict verwikkeld met de Nederlandse Emissie Autoriteit (Nea) over de hoeveelheid CO2-uitstoot waarvoor EPZ moet betalen binnen het ETS. Volgens de Nea moet EPZ ook uitstootrechten kopen voor de CO2 die ontsnapt tijdens de opslag van steenkool naast de kolencentrale in Borssele; EPZ bestrijdt die visie. De twee partijen stonden donderdag tegenover elkaar voor de Raad van State; een uitspraak wordt over zes weken verwacht.
Lees verder