Climex

Wieringerwerf krijgt hoogste windturbine van Nederland

25-01-2012

"Een primeur voor Nederland." Zo noemt initiatiefnemer Luc Schürmann van Investment Engineering BV in Zeist de 7,5 MW windturbine die momenteel in aanbouw is bij de Noord-Hollandse gemeente Wieringerwerf. Met een tiphoogte van 198,5 meter blijft de E126-turbine van de Duitse fabrikant Enercon maar nipt onder de 200 meter limiet die binnen de Europese Unie is afgesproken als bovengrens voor het verlenen van een bouwvergunning voor een windmolen op land.

De reusachtige turbine vormt in zijn eentje wat genoemd wordt het windpark De Ambtenaar. Die naam dankt het park aan de turbine van 1 MW die de toenmalige machinefabriek Stork er in de jaren tachtig met veel overheidssteun neerzette maar die vervolgens niet bleek te werken. Pas toen in 1995 Investment Engineering de turbine van het energiebedrijf overnam en op de bestaande mast de falende Stork-turbine verving door een 1 MW Nedwind 50-turbine, kwam er leven in de brouwerij. Schürmann: "Die turbine draaide probleemloos zijn rondjes."

Maar na vijftien jaar was het tijd voor vervanging en in plaats van de 1 MW turbine verrijst nu dus de 7,5 MW turbine van Enercon. Waar de masthoogte van de oude turbine 50 meter bedroeg, is die bij de nieuwe turbine 135 meter. Maar Schürmann verzekert dat er met de omwonenden een "goed contact" is over de komst van de nieuwe kolos die hij zelf een "landmark" noemt: "Op het testveld voor windturbines van ECN staan ook een paar hele grote jongens, dus de mensen daar zijn wel wat gewend. We hebben omwonenden ook uitgenodigd bij het slaan van de eerste paal en houden ze nu voortdurend op de hoogte van de bouw."

Totaal werden er voor de fundering van de betonnen mast trouwens maar liefst 66 dertig meter lange palen de grond in geheid. Het fundatieblok dat nu op de palen rust heeft een diameter van 26,5 meter en de mast zelf heeft aan de voet een doorsnede van 14 meter. De bouw van de turbine in opdracht van de groep particuliere investeerders die eigenaar is van windpark De Ambtenaar, werd mogelijk dankzij een lening van EUR 12 mln van de Rabobank en een bijdrage uit de oude SDE-subsidieregeling.

De oplevering van de turbine is gepland voor mei van dit jaar. Vishandel Dick en Baukje Bakker die op 700 meter van de turbine is gevestigd, kijkt ook uit naar dat moment. "De molen betekent voor ons ook handel want er komen vast mensen kijken naar hoe hoog die wel niet is", voorspelt Dick Bakker tegenover Energeia. Maar Bakker vreest ook dat de nieuwe turbine meer lawaai zal maken dan de oude: "Die hoorden we 's avonds al zoeven, dus met die nieuwe zal het met de stilte hier wel helemaal afgelopen zijn. Maar dat houd je toch niet tegen. Heel Nederland wordt nu eenmaal volgebouwd."

©, Energeia, 2012